Om Mirin Dajo

Mirin Dajo föddes 1912 i Rotterdam som Arnold Henskes. Hans artistnamn som han senare bytte namn till betyder under eller mirakel på esperanto.  Mirin Dajos budskap gick ut på att vi människor måste sluta vara rädda och lämna den materialistiska världen bakom oss för att skapa en värld av fred.

Han ansåg sig vara ledd av änglar och att dessa hade skänkt honom osårbarhetens gåva. I 40-talets efterkrigs-Europa började han sin karriär genom att uppträda på barer och krogar, där han lät sin publik genomborra honom med olika föremål medan han predikade sitt budskap. 

Mirin Dajo på ett av sina PR-foton

Mirin Dajo ska ha gjort flertalet läkarundersökningar och tester både i Nederländerna och i Schweiz som alla pekade på att han faktiskt inte fejkade under sina uppträdanden och han blev även intervjuad av Time Magazine om sin osårbarhet. 

Det går att hitta både fotografier och filmat material från dessa undersökningar för den som vill veta mer om honom. 

Det jag fastnade för i allt märkligt kring hans person var dock inte huruvida hans osårbarhet är sann eller inte. Snarare fascinerades jag av paradoxen mellan hans starka längtan efter fred och det våld han utövade på sin egen kropp för att få sin publik att tro på honom.